Women who inspire me ... Part 2

Sofia Loren

Vlastným menom Sofia Villani Scicolone e talianska herečka, ktorá sa v 60. rokoch 20. storočia stala svetovou hviezdou. V roku 1962 získala Oscara za svoju úlohu vo filme Vittoria De Sica Vrchárka (1960) podľa románu Alberta Moraina.
V roku 1950 debutovala vo filme a pracovala ako modelka pre časopisy. V súťaži Miss Rím, kde skončila druhá, si ju všimol o 20 rokov starší producent Carlo Ponti, ktorý sa stal jej celoživotným partnerom v práci i osobnom živote. Zaplatil jej herecké kurzy, poradil pseudonym Loren, a pomáhal pri výbere úloh.

Sofia nechcela hrať podradné úlohy a preto nevidela svoju budúcnosť v USA, hoci tu natočila niekoľko filmov so slávnymi partnermi – The Pride and the Passion (1957, C.Grant, F.Sinatra), Legend of the Lost (1957, J.Wayne), Desire Under the Elms (1958, A.Perkins), The Key (1958, W.Holden, T.Howard), The Black Orchid (1958, A.Quinn), Houseboat (1958, C.Grant),That Kind of Woman (1959, J.Warden), Heller in Pink Tights (1960, A.Quinn), A Breath of Scandal (1960, M.Chevalier), The Millionairess (1960, C.Gable, V. de Sica) či The Millionairess (1960, P.Sellers, V. de Sica) a režisérmi S.Kramer, H.Hathaway, D.Mann, C.Reed, M.Ritt, S.Lumet, G.Cukor, M.Curtiz, A.Asquith či M.Shavelson. Získala aj dobré kontakty i priateľstá. Jedným z jej celoživotných priateľov sa stal aj Cary Grant.
Jej rozhodnutie sa ukázalo ako správne, pretože v nasledujúcich rokoch natočila filmy, ktoré ju preslávili po celom svete. V pamätiach divákov celého sveta je jej Cesira z filmu Vrchárka (1960) za ktorú dostala v roku 1962 Oscara ako prvá herečka v neanglicky hovorenom filme. Okrem Oscara je držiteľkou mnohých ďalších nominácií a filmových cien (BAFTA, David di Donatello, César, Zlatý glóbus a ďalšie).
Jej najčastejším a skvelým partnerom bol slávny taliansky herec Marcello Mastroianni (Manželstvo po taliansky, Včera, dnes, zajtra, Slnečnice, Girasoli, La moglie del prete, La pupa del gangster, Zvláštny deň, Krvné puto). Objavila sa i po boku Clarka Gabla, Paula Newmana, Peter O’Toola, Richarda Burtona alebo Gregoryho Pecka. Hrala s Marlonom Brandom i v poslednom filme Charlieho Chaplina Grófka z Hongkongu, počas ktorého sa spriatelili. Veľkú časť svojich najlepších výkonov podala vo filmoch pod režiserskou taktovkou Vittoria de Sica, slávneho talianskeho herca a režiséra. K jej najznámejším filmom patria aj El Cid, Boccaccio '70, Madame Sans-Gêne, Pád ríše Rímskej, Lady L, Arabesque, Mortadela, Il viaggio, Verdikt, Krátke stretnutie, Prejazd Kassandra, televízny film podľa románu Mária Puza Šťastná pútnička či Prêt-à-Porter. V roku 1980 si zahrala samu seba i svoju matku vo svojom životopisnom filme Sophia Loren: Her Own Story (TV).
Od začiatku 80-tych rokov hrá už len sporadicky.

Tak a toto je moja dalšia inšpirujúca žena, ktorá ovplyvnila môj život. Budem rada ak mi do komentára napíšete vašu obľúbenú či už herečku, speváčku alebo modelku, ktorá Vás inšpirovala. :) 
Vidíme sa na budúcom Women who inspire me...


Komentáre

Obľúbené príspevky